ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی:مزایا و هزینه
ارتودنسی با بریسهای فلزی
بریسهای فلزی رایجترین نوع ابزارهای ارتودنسی هستند که از آنها برای رفع مشکلات مربوط به نامرتبی دندانها در بین کودکان، نوجوانان، و افراد بزرگسال استفاده میشود. این نوع بریسها از فولاد ضد زنگ باکیفیت ساخته میشود. در طول فرآیند درمان از بندهای پلاستیکی با رنگهای مختلف به همراه بریسهای فلزی استفاده شده و از این طریق ظاهر جذاب و طرح لبخند منحصر به فرد برای بیمار ایجاد میگردد. امروزه بریسهای فلزی کوچکتر از سایر بریسها بوده و راحتی استفاده از آنها از هر زمان دیگر بیشتر است!
انواع سنتی بریسها از براکتها و سیمهای فلزی تشکیل میشوند. براکتها از نظر ظاهری نقرهای بوده و امکان استفاده از بندهای پلاستیکی با رنگهای مختلف بر روی آنها برای نگه داشتن سیمهای ارتودنسی در محل وجود دارد.
مزایای استفاده از بریسهای فلزی
هنگام انتخاب روشهای درمان ارتودنسی برای بهبود طرح لبخند، لازم است برای چند ماه یا چند سال از بریسهای فلزی برای دستیابی به نتایج مورد نظر استفاده شود. به این ترتیب بریسها و سیمهای فلزی در دهان باقی مانده و در هنگام تصمیمگیری برای این درمان لازم است این شرایط مورد پذیرش بیمار قرار گیرد. به هر حال این نوع بریسها دارای مزایای متعدد نسبت به بریسهای شفاف و سرامیکی یا ارتودنسی نامرئی هستند و این مزایا میتواند نقش تعیین کننده در انتخاب این درمان داشته باشد. برخی از مهمترین مزایای درمان ارتودنسی به شرح زیر هستند:
قدرت و پایداری
بریسهای فلزی در مقایسه با سایر روشهای درمان ارتودنسی بسیار قوی و پایدار بوده و اجزای تشکیل دهنده آنها به سادگی در طول فرآیند درمان دچار مشکل نمیشوند. این شرایط در حالی است که بریسهای سرامیکی و پلاستیکی آسیبپذیرتر از بریسهای فلزی بوده و به سادگی دچار شکستگی میشوند. به این ترتیب در هنگام استفاده از بریسهای سرامیکی و پلاستیکی میتوان انتظار داشت در طول درمان چندین بار نیاز به جایگزین کردن و تعویض بریسها وجود داشته باشد.
هزینه به نسبت پایین
بریسهای فلزی ابزار اصلی مورد استفاده در درمان ارتودنسی است که از هزینه به نسبت پایین در مقایسه با سایر روشها برخوردار است. در حقیقت فلز استفاده شده برای ساخت این نوع از بریسها گران نیست و به همین خاطر پرداخت هزینه درمان با استفاده از آنها سادهتر از سایر روشهای ارتودنسی میباشد.
ظرفیت و قابلیت در ارتباط با فرآیند درمان
در حالت ایده آل، درمان ارتودنسی میبایست این شانس را در اختیار بیمار قرار دهد که طرح لبخند زیباتر از طریق دندانهای صاف و مرتب داشته باشد. متاسفانه، تمام روشهای درمان دارای قابلیت مناسب برای دستیابی به این اهداف نیستند، اما بریسهای فلزی از بیشترین قابلیت به این منظور برخوردار میباشند.
گوناگونی و تنوع انتخابها
امروزه بریسهای فلزی در طرحها و انواع گوناگون موجود بوده و برای شرایط مختلف با توجه به نظر افراد قابل استفاده هستند. برای مثال بریسهای فلزی با طرح پایه، با اجزای خود تنظیم (سیستم دیمون) و نیز به صورت لینگوال (در حالتی که بریس پشت دندانها در ناحیه نزدیک به زبان قرار میگیرد) وجود داشته و برای درمان قابل استفاده است.
چه مشکلاتی را میتوان با استفاده از بریسهای فلزی درمان کرد؟
افراد مختلف ممکن است برای درمان مشکلات مختلف مربوط به نامرتبی دندانها همچون ازدحام دندانها، دیپ بایت (اوربایت)، ریورس بایت، آندربایت، کراس بایت، و فاصله بین دندانها نیاز به استفاده از بریسهای فلزی داشته باشند.
عملکرد بریسهای فلزی چگونه است؟
بریسهای فلزی میتوانند نقرهای یا طلایی باشند. این نوع بریسها بسیار قوی بوده و میتوانند در برابر انواع فشارها و فعالیتهای روزمره مقاومت کنند. در هنگام شروع استفاده این بریسها میتوانند با التهاب محدود در لثهها همراه باشند، اما با گذشت زمان بیمار به استفاده آنها عادت خواهد کرد. اکثر بریسهای فلزی سنتی به همراه بندهای پلاستیکی ارتجاعی بر روی دندان نصب میشوند. در اصطلاح به این بندها لیگاتور گفته شده و از طریق آنها امکان نگه داشتن سیم ارتودنسی و اتصال بریسها به یکدیگر فراهم میشود. امروزه لیگاتورها با رنگهای مختلف وجود داشته و با توجه به نظر بیمار قابل انتخاب میباشند.
مراقبت از بریسهای فلزی
هنگامی که استفاده از بریسهای فلزی توسط فرد شروع شود، احتمالاً از وی خواسته میشود مراقبت کافی در ارتباط با تغذیه خود داشته باشد. در حقیقت انجام این کار بخشی از تغییرات مورد نیاز در سبک زندگی است که میبایست در طول دوره استفاده از بریس که معمولاً 2 سال است، صورت گیرد. در طول این دوره لازم است از مصرف اکثر مواد غذایی سفت، سبزیجات سخت، یا هر ماده غذایی دیگری که میتواند باعث ایجاد مشکل برای بریسها و ایجاد مضرات ارتودنسی برای فرد شود، خودداری گردد. علاوه بر این در مدت درمان لازم است از مواد غذایی جویدنی همچون کارامل و آدامس که میتوانند به بریسهای فلزی گیر کنند، اجتناب شود. در این دوره به فرد توصیه میشود از مصرف مواد غذایی ترد مثل چیپس و ذرت بو داده که امکان گیر افتادن آن در فضای بین بریسهای فلزی وجود دارد، تا حد ممکن دوری نماید. برای مثال در طول مدت درمان میتوان به جای گاز زدن یک سیب کامل، آن را به تکههای کوچکتر تقسیم کرد. به هر حال نیازی به نگرانی درباره شرایط جویدن غذا در هنگام استفاده از بریس نیست، زیرا بیمار با گذشت چند روز به استفاده از بریسها عادت خواهد کرد.
لازم است پس از هر بار صرف غذا، مصرف تنقلات و قبل از خواب دندانها مسواک زده و نخ دندان کشیده شوند. در صورت امکان، میتوان از آب برای دهانشویه در طول مدت روز استفاده کرد. علاوه بر این، دهانشویه با محلولهای حاوی فلوراید میتواند نسبت به مواردی که فقط از مسواک برای تمیز کردن دندانها استفاده شود، از مزیت و سودمندی بیشتر برخوردار باشد.
امروزه میتوان از انواع مختلف مواد غذایی برای کمک به مراقبت از بریسها و دندانها و نیز ساده کردن فرآیند تمیز کردن آنها استفاده کرد. توجه داشته باشید نخ دندان کشیدن از نقش با اهمیت در حفظ سلامت دندانها برخوردار است. توجه به این نکات میتواند از التهاب لثه و ابتلا به بیماریهای دهان و دندان، پوسیدگی دندان، و نیز ایجاد تاخیر در فرآیند درمان پیشگیری نماید.
معایب بریسهای فلزی
مهمترین عیب بریسهای فلزی مربوط به ظاهر آنها است. این بریسها در هنگام لبخند زدن طرح ناخوشایند برای صورت فرد ایجاد کرده و حتی ممکن است باعث تیره به نظر رسیدن دندانهای فرد شوند. از طرف دیگر برای افراد ورزشکار که فعالیت فیزیکی زیاد انجام میدهند، استفاده از بریسهای فلزی میتواند خطر آسیبدیدگی را به همراه داشته باشد.
با توجه به شرایط استفاده از بریسهای فلزی، در هنگام تصمیمگیری درباره استفاده یا عدم استفاده از این بریسها لازم است به هر دو روی سکه (مزایا و معایب درمان) توجه شود تا به این ترتیب بتوان تصمیم مناسب در این رابطه اتخاذ کرد. در حقیقت انجام تجزیه و تحلیل دقیق در این مرحله در انتخاب روش درمان مناسب از اهمیت خاص برخوردار است. با انتخاب هوشمندانه، بیمار میبایست شرایط درمان و معایب احتمالی آن را پذیرفته و صبر و تحمل کافی برای سپری کردن طول مدت درمان برای دستیابی به نتایج دلخواه خود داشته باشد.
هزینه درمان با بریسهای فلزی
قبل از شروع درمان با بریسهای فلزی معمولاً از وضعیت دهان فرد عکس گرفته میشود تا به این ترتیب پس از پایان درمان بتوان نتایج را با وضعیت قبلی دندانها مقایسه کرد. هزینه درمان در این شرایط شامل هزینه عکسبرداری، قالبگیری، و نگهدارندههای مورد نیاز پس از درمان و نیز هزینه نظارت بر وضعیت دندانها در طول درمان ارتودنسی است. قبل از شروع درمان لازم است بیمار درک مناسب و دقیق از هزینههای مورد انتظار در طول درمان و پس از آن داشته باشد.