ارتودنسی در بارداری
در دوران بارداری زمانی که بحث سلامتی و عادات بهداشتی مادران باردار مطرح میشود، بایدها و نبایدهای بسیاری به میان میآید. در خصوص ارتودنسی بزرگسالان متخصصین گاهی با بیمارانی مواجه میشوند که در مورد تأثیرات و بایدها و نبایدهای سیم کشی دندان در دوران بارداری سؤال میکنند. خبر خوب این است که سیم کشی دندان و روند حاملگی مادر تأثیر بسیار ناچیزی بر یکدیگر دارند.
آیا ارتودنسی در بارداری خطرناک است؟
داروها، غذاها و فعالیتهای زیادی وجود دارند که زنان باردار باید از مصرف کردن و انجام دادن آنها پرهیز کنند. خوشبختانه سیمکشی دندانهای افراد بزرگسال خطر زیادی در طول دوران بارداری به همراه ندارد. اما نکات احتیاطی در این زمینه وجود دارد که قبل از شروع روند درمان باید مد نظر قرار گرفته شود. مادران باردار باید قبل از هر گونه درمان بر روی دندانهای خود، با دندانپزشک و همچنین پزشک متخصص خود مشورت کنند. اما به طور کلی سیم کشی دندان و استفاده از بریسهای ارتودنسی در طی بارداری، گزینه ایمن و بیخطری محسوب میشود.
برای ارتودنسی در بارداری چه احتیاطهایی باید اِعمال شود؟
زنانی که در دوران حاملگی برای دندانهای خود از درمان ارتودنسی استفاده میکنند، باید احتیاطهای خاصی را مد نظر قرار دهند. بزرگترین خطری که در زمینه بهداشت دهان، سلامت مادران باردار را تهدید میکند، بیماریهای مرتبط با التهاب لثه است که به صورت التهاب و عفونت لثهها بروز میکند. سیمکشی دندان، تمیز کردن کامل دندانها را دشوار کرده و رشد باکتریها در لثهها را به دنبال دارد. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان توسط زنان باردار در طول دوره بارداری حائز اهمیت است و آنها باید اقدامات مناسبی را برای حفظ بهداشت دهان خود انجام دهند. علاوه بر این مهم است که مادران باردار به طور مداوم به دندانپزشک مراجعه کنند تا معاینات منظمی برای بررسی پیشرفت سیم کشی دندانهایشان انجام گیرد.
با توجه به این موارد، نکات زیر باید در مورد ارتودنسی در بارداری مد نظر قرار گیرد:
- ممکن است زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن آنها ایجاد میشود و افزایش جریان خون را به همراه دارد، دندانها و لثههای حساستری داشته باشند. حساسیت شدید در کنار درد طبیعی ناشی از ارتودنسی، گاهی میتواند برای مادران باردار بسیار ناراحت کننده باشد.
- افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون میتواند نحوه واکنش لثهها به جرم و پلاک را تحت تأثیر قرار داده و خطر ابتلا به بیماریهای لثه را افزایش دهد. بروز این وضعیت در زنان بارداری که دندانهای خود را ارتودنسی کردهاند (یا نکردهاند) امری عادی است. این وضعیت را میتوان با انجام صحیح اقدامات بهداشتی دندان کنترل کرد.
- زنان باردار باید در طول روند درمان ارتودنسی از انجام هرگونه عکس برداری با استفاده از اشعه ایکس خودداری کنند. آنها قبل از هر چیز متخصص ارتودنسی را در مورد بارداری خود مطلع سازند تا اقدامات مناسبی برای تهیه عکسهای ضروری با استفاده از اشعه ایکس انجام گیرد.
- اگر زنان باردار باید برای سیم کشی کردن دندانهای خود یک یا چند دندان خود را بکشند، بهتر است که شروع درمان خود را تا بعد از زایمان به تعویق بیندازند. زیرا ماده بیحس کنندهای که در هنگام کشیدن دندان مورد استفاده قرار میگیرد، برای سلامتی نوزاد مضر است.
- زنانی که در طول دوران بارداری خود تهوع صبحگاهی دارند، دوران سختی را بعد از سیم کشی کردن دندانهایشان میگذرانند. زیرا ارتودنسی دندان، توانایی آنها برای استفاده درست از کشها یا نگهدارندههای ارتودنسی را محدود میکند. بعد از تهوع، زنان باید دندانهای خود را به خوبی مسواک بزنند. زیرا اسید ناشی از موادی لا به لای دندانها باقی میماند، آسیب شدیدی را به دندانها وارد میکند. مخصوصاً به این دلیل که مراقبت از دندانهای سیمکشی شده دشوارتر است.
- به یاد داشته باشید که ارتودنسی فلزی برنامه غذایی و تنوع غذاهای شما را محدود میکند. اگر ویار شدیدی به ذرت بو داده، کارامل، گوشت خشک شده یا دیگر غذاهایی که به براکتهای سیم کشی دندانهایتان آسیب میزند، نداشته باشید، روال درمان شما بهتر پیش میرود.
- در مورد شیوه ارتودنسی برای مرتب کردن دندانهایتان با پزشک متخصص خود صحبت کنید. اگر در دوران بارداری میخواهید دندانهایتان را ارتودنسی کنید، ابتدا باید متخصص زایمان را در مورد آن مطلع سازید.
- اگر قبل از دوران بارداری خود دستگاه ارتودنسی را بر روی دندانهایتان قرار دادهاید، دلیلی برای برداشتن آن وجود ندارد. اگر استفاده از دستگاه ارتودنسی را آغاز کردهاید، باید روال درمانی خود را مانند قبل ادامه دهید تا از بازگشت دندانها به جای نامناسب در بافت لثههای خود جلوگیری کنید.
تکنیکهای ارتودنسی دندانها در بزرگسالان
شیوههای مورد استفاده برای ارتودنسی در بیماران برحسب نیازها و انتخابهای فردی بیماران متفاوت است. برای برآورده شدن نیازها و خواستههای هر بیمار، متخصصین ارتودنسی شیوههای ارتودنسی متفاوتی را به بیماران پیشنهاد میکنند. در صورتی که برخی از این گزینههای درمانی برای ارتودنسی دندانهای زنان باردار مناسب نباشد، متخصص ارتودنسی میتواند با استفاده از یکی از تکنیکهای زیر به نحو مؤثر و ایمن، دندانهای مادران را در طول دوران بارداری مرتب کنند.
بریسهای فلزی
در ارتودنسی فلزی از براکت و سیمهایی برای اِعمال فشار بر روی دندانها استفاده میشود. این فشار باعث میشود تا دندانها به مرور زمان در جای مناسب خود قرار گیرند.
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی روشی برای مرتب کردن دندانها است که در آن از چند ردیفکننده پلاستیکی شفاف به منظور اِعمال فشار مورد نیاز برای حرکت دادن دندانها استفاده میشود. این تراز کنندهها عملاً نامرئی هستند و بیمار میتواند آنها را در هنگام خوردن غذا و شستن دندانها بردارد. ارتودنسی نامرئی در مقایسه با ارتودنسی فلزی خارش و تحریک کمتری را بر روی لثهها ایجاد میکند. از این رو استفاده از آن برای مرتب کردن دندانهای زنان باردار سودمند است.
درمان تنها با استفاده از نگهدارندههای ارتودنسی
گاهی میزان نامرتب بودن دندانها کم است. در این موارد استفاده از یک نگهدارنده تغییرات لازم را برای صاف و مرتب کردن دندانها و بهبود وضعت بایت ایجاد میکند. متخصصین ارتودنسی ما میتوانند بعد از معاینه دندانهای شما مناسبترین روش درمانی ارتودنسی را برای مرتبسازی دندانهایتان پیشنهاد کنند و علاوه بر این هر گونه مشکلی که ممکن است با انجام ارتودنسی دندانها در طول دوران بارداری برای شما به وجود بیاید، برای شما توضیح خواهند داد.
وضعیت بارداری هنگام ارتودنسی
اگر چند ماهی است که باردار هستید، از مراقبت کردن از دندانها و لثههای خود در طول دوران بارداری غافل نشوید. بارداری تغییرات زیادی را در میزان هورمونهای ترشح شده در بدن شما ایجاد میکند و افزایش میزان بزاق دهان، بوی بد دهان و شل شدن دندانها را به دنبال دارد. با وجود این شما میتوانید در طول دوران بارداری خود همان روند ارتودنسی گذشته یا یک روند جدید را دنبال کنید. برخی از زنان ممکن است نگرانیهایی در مورد انجام معاینات پزشکی صورت و دهان خود با استفاده از روشهای عکسبرداری در هنگام بارداری داشته باشند. اما جای نگرانی نیست. زیرا متخصصین ارتودنسی دستگاههای محافظتی را بر روی ناحیه شکم زنان باردار میگذارند تا از این طریق از قرارگیری جنین در معرض تشعشعات جلوگیری کنند.
موارد اورژانسی و فوریتهای مرتبط با ارتودنسی
اگر به یکی بیماریهای لثه و دندان مبتلا هستید که شل شدن دندانها را به دنبال دارد، حتماً باید به یک کلینیک تخصصی ارتودنسی مراجعه کنید. متخصصین ارتودنسی برای یافتن روش درمانی مناسب جهت محکم کردن دندانهایتان به شما کمک میکنند. آنها میتوانند با کمک یک متخصص بیماریهای دندان و لثه، عفونت ایجاد شده را از لثههای شما خارج کرده و از این طریق از شل شدن دندانهایتان به دلیل التهاب لثهها جلوگیری کنند. اگر بروز یک آسیب دهانی باعث شل شدن دندانهایتان شود، حتماً به یک کلینیک تخصصی ارتودنسی مراجعه کنید.
